Používáme cookies

Záznamy cookies nám pomáhají zlepšovat naše stránky. Využíváme je také k analytice a cílené reklamě. Podrobnější informace najdete na straně zásady ochrany osobních údajů.

sortiment výrobků
na stránkách výrobce
sortiment výrobků
na stránkách výrobce
 title-image-article

5 rad

jak osvětlit zahradu

V nabídce společnosti Delta Light najdete široký výběr moderních svítidel určených do exteriéru - svítidla sloupková, zápustná do země, nástěnná i stropní. Poradíme vám jak s nimi pracovat, aby vaše zahrada vypadala dokonale i po setmění.

Plánování v první řadě

Nejprve je třeba vzít v úvahu, jaký je váš “zahradní” životní styl nebo jaký byste si přáli mít. Odpovědi na následující otázky vám pomohou naplánovat osvětlení zahrady, které bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám. Zjistíte, do jaké míry zahradu využíváte a jaká místa na zahradě byste nejvíce ocenili osvětlená.

• Je zahrada pevnou součástí vašeho života?

• K jakým aktivitám zahradu využíváte nebo chcete využívat?

• Chtěli byste na zahradě trávit více času i po setmění? Jak a kde

Nižší intenzita světel zlepšuje celkový efekt

Častou chybou při osvětlení zahrad je volba příliš silné intenzity svítidel, které přehnaně zvýrazní určitý prvek v exteriéru (strom, cestu, fontánu) a zbytek zahrady se proti nim jeví tmavý a nevýrazný. Trendem v tomto směru jsou nové LED technologie osvětlení, které pracují s nižší intenzitou světla. Jednotlivé prvky v zahradě jemně zvýraznění, zahrada však stále tvoří harmonický celek.

Tip: v sortimentu Delta Light najdete široký výběr venkovního LED osvětlení

Studené nebo teplé bílé světlo

Moderní exteriérová svítidla umožňují volbu mezi studeným (5400 - 6500 °K) a teplým (< 3300 °K) bílým světlem. Volba závisí na celkovém plánu osvětlení a efektu, který od něho očekáváte.

Osvětlení zahrady ovlivní i život uvnitř domu

Exteriérové osvětlení dokáže zásadním způsobem přispět ke vhledu a atmosféře domu. Mějte na paměti, že osvětlení zahrady ovlivní nejen vzhled exteriéru domu, ale i interiéru samotného. Máte-li jasno v otázce architektury a stylu, venkovní osvětlení se stane pomyslnou třešničkou na dortu vašeho projektu. Osvětlení zahrady je totiž optickým prodloužením obývacího pokoje, které ožívá teprve se setměním.

Světlo jako bezpečnostní prvek

Jakkoliv zahradu dekoruje a dodává jí večerní kouzlo, má osvětlení v exteriéru další důležitou funkci - bezpečnost. Proto nezapomínejte na osvětlení teras, vchodů, bran, vjezdů, cest či chodníků, které z hlediska bezpečnosti vyžadují osvětlení nejčastěji.