Používáme cookies

Záznamy cookies nám pomáhají zlepšovat naše stránky. Využíváme je také k analytice a cílené reklamě. Podrobnější informace najdete na straně zásady ochrany osobních údajů.

sortiment výrobků
na stránkách výrobce
sortiment výrobků
na stránkách výrobce
 title-image-article

Osvětlení

schodiště

Při plánování osvětlení interiéru nesmíme zapomínat ani na správné, příjemné a v neposlední řadě efektní osvětlení schodiště. Schodiště bývá ústřední částí domu. Schodiště můžeme osvětlit buď celkovým nasvícením od stropu nebo akcentními či také orientačními svítidly umístěnými blízko stupnic. Nejlepší volbou je však kombinace obou variant.

Je mnoho cest a způsobů, jak kvalitně a zajímavě nasvítit schodiště. Osvětlení může být jemné, hravé či dramatické, ale vždy by mělo být funkční. Protože jedním z jeho hlavních poslání je bezpečí a usnadnění orientace. Schodiště můžeme osvětlit buď celkovým nasvícením od stropu nebo akcentními či také orientačními svítidly umístěnými blízko stupnic. Nejlepší volbou je však kombinace obou variant. Zde jsou některé zajímavé tipy, jak se dá schodiště nasvítit.

Akcentní nebo též orientační osvětlení dodává schodišti příjemnou atmosféru. Bývá rozsvícené celou noc a usnadňuje tak orientaci. Jednou možností, jak umístit akcentní svítidla jsou zápustná svítidla zabudovaná ve zdi sousedící se schodištěm. Dobře se hodí světla obdélníkového tvaru, která budou přirozeně kopírovat ostré hrany schodiště a ladně s ním splynou. Výbornou volbou jsou úzká zápustná svítidla Inlet. Podle délky schodiště by měla být k jeho bezpečnému osvětlení dostatečná tři až čtyři svítidla. Chcete-li docílit intimního osvětlení schodů, umístěte svítidla nízko nad stupnice, vytvoří se tak na nich zajímavý paprsek světla. Naopak dáte-li svítidlo výše, osvítíte tak více prostor samotný.

Zápustná svítidla je rovněž možné umístit přímo do schodu samotného. Libovolně na stupnici, tedy nášlapnou stranu schodu, na čelo stupně nebo v případě schodišť bez plného čela stupňů na spodní stranu stupnice. Vždy by se však mělo dbát na to, aby byla světla pochozí.

Další variantou je přisadit akcentní svítidla na zeď, a to opět buď nízko nad stupnice, jako v případě elegantních hranatých svítidel Look In. Z nichž vychází světlo jedním směrem a je na vás, kam jej nasměrujete. Mířit mohou poslušně dolů a osvětlovat tak schody samotné nebo je vesele rozmístěte po zdi, svítící každé jiným směrem a dejte vzniknout ojedinělé kompozici paprsků světel. Vždy je velmi vhodné zkombinovat akcentní svítidla s celkovým stropním osvětlením například v podobě zápustných bodovek Deep Ringo.

Chcete-li být více kreativní, zkuste umístit na zeď sousedící se schodištěm drobná přisazená svítidla Puk. Světlo z nich vychází malými otvory v paprscích do čtyř směrů a na zdi tak vytváří zajímavé efekty svítících hvězd. Navzdory své malé velikosti budou poskytovat v noci dostatek světla a usnadní tak orientaci na schodišti. Zároveň se z těchto malých rošťáckých světýlek dá vytvořit neopakovatelná světelná textura a tím zpestřit jinak nezajímavé zdi schodiště v komerčních prostorách.

Netradičně se dá schodiště zvýraznit i LED pásky v podobě ambientního osvětlení. Ty můžete zabudovat do úzkého žlábku mezi schodiště a zeď, kde bude zdroj světla skrytý vašemu zraku a nebude oslňovat. Nebo s jeho pomocí originálně nasviťte zadní pohledovou stranu schodiště, která bývá většinou opomíjena. Výborně se k tomu hodí LED profil Femtoline.