Používáme cookies

Záznamy cookies nám pomáhají zlepšovat naše stránky. Využíváme je také k analytice a cílené reklamě. Podrobnější informace najdete na straně zásady ochrany osobních údajů.

sortiment výrobků
na stránkách výrobce
sortiment výrobků
na stránkách výrobce
 title-image-article

Přeměna bývalé lázeňské polikliniky na designový hotel Chariclea

Poděbradský hotel Chariclea prošel v uplynulém období zásadní rekonstrukcí a z bývalé lázeňské polikliniky ze 70. let vznikl čistý a minimalistický hotel s luxusním wellness a plaveckým bazénem, který najdete přímo v srdci malebných Poděbrad.

Z původní stavby poděbradských Centrálních lázní se dochoval pouze jejich základní železobetonový skelet a podvedením architekta Petra Háka a jeho týmu se trojpodlažní budova představující vrchol normalizační architektury proměnila v designový hotels rozsáhlým wellness centrem, plaveckým bazénem a lázeňskými služby.

Pokus zamaskovat původní stavbu Centrálních lázní ze 70. let minulého století a zvětšit okna na maximální velikost novým dispozičním řešením pomohly vyniknout jednoduchému kvádru původní budovy. Úkolem architekta Petra Háka, který je nositelem ocenění Czech Grand Design, bylo vytěžit z prostoru co nejvíce užitku a poskytnout návštěvníkům maximální zážitek s minimálním zásahem do nosných konstrukcí. Výsledkem rekonstrukce je designový a moderní hotel uprostřed Poděbrad s velkorysým a moderním wellness centrem.

Součástí celkové rekonstrukce byl také návrh osvětlení v hotelu a prostorách wellness. Celým projektem hotelu se prolínají jednoduchá, architektonická svítidla značky Delta Light.

Pro působivé osvětlení koridorů a místností určených pro lázeňské procedury bylo zvoleno osvětlení variabilním lištovým systémem s reflektory SPY pro vytvoření akcentového nasvícení daných prostor. Kolekce reflektorů SPY představuje minimalismus, funkčnost a všestrannost osvětlení, a proto se skvěle hodí pro osvětlení komerčních i obytných prostor. Jako světelná protiváha byly ve stejných prostorách vytvořeny světelné linky pro nepřímé osvětlení, splňující praktickou stránku osvětlení.

V šatnách a zázemí wellness bylo potřeba zajistit dostatek měkkého rozptýleného světla, a proto zde dominují lineární profily osvětlení STREAMLINER, které představuje subtilní, avšak dostatečně výkonnou linku světla i při umístění nad netradiční strop z tahokovu.

Tytéž světelné linky doplňují v restauraci hotelu závěsná dekorativní svítidla The Stack, navržená Petrem Hákem .

Kontrasty barev a materiálů jsou patrné v každé části hotelu a wellness. Pří výběru osvětlení bylo maximalizováno využití denního světla, navržen byl koherentní navigační systém a materiály byly vybrány tak, aby odolaly co nejdéle lázeňskému provozu. Kompromisem tak nebyla ani závěsná svítidla z kolekce PUNK umístěná vedle postelí, která splňují jak vysoké estetické nároky architekta, tak zadání z hlediska odolnosti hotelového provozu. Svítidla z kolekce PUNK se pyšní oceněním z nejstarší světové soutěže designu Good Design Award.

Pro efektní nasvícení hlavního schodiště hotelu byla vybrána svítidla DOX, které připomínají černý elegantní válec s kombinací výkonného horního a spodního světelného efektu.