Používáme cookies

Záznamy cookies nám pomáhají zlepšovat naše stránky. Využíváme je také k analytice a cílené reklamě. Podrobnější informace najdete na straně zásady ochrany osobních údajů.

sortiment výrobků
na stránkách výrobce
sortiment výrobků
na stránkách výrobce
 title-image-article

Tipy na osvětlení

koupelny

Koupelna se z opomíjeného prostoru postupně stává místem, ve kterém trávíme čím dál víc času. Místem pro odpočinek a relaxaci. Bývá první místností, kam zamíříme ráno po probuzení i posledním pokojem, který navštívíme před tím, než jdeme spát. Na svítidla do koupelny je navíc kladena řada vysokých nároků. Svítidla musí mít zvýšené krytí a být odolné vůči korozi, osvětlení by mělo obsahovat kvalitní celkovou složku i speciální osvětlení zrcadla. Prozkoumejte doporučení Delta Light, jak správně osvětlit koupelnu.

Na svítidla do koupelny je navíc kladena řada vysokých nároků. Svítidla musí mít zvýšené krytí a být odolné vůči korozi, osvětlení by mělo obsahovat kvalitní celkovou složku i speciální osvětlení zrcadla.

Celkové osvětlení koupelny

Pro celkové osvětlení koupelny je možné zvolit tradičně jedno centrální stropní svítidlo s výkonem odpovídajícím velikosti místnosti. Variantou je volba více přisazených nebo zápustných bodových stropních svítidel. Vždy je však potřeba volit svítidla s difuzním sklem, která rovnoměrně rozptýlí světlo v prostoru.

Svítidla k zrcadlu

V koupelně je nutné dbát na kvalitní osvětlení zejména u zrcadla, kde je potřeba dobře vidět na osobní hygienu. K zrcadlu jsou vhodná lineární svítidla s difuzním sklem, umístěná nad zrcadlem nebo vedle něho. Vhodné je příjemné, měkké, rovnoměrně rozptýlené světlo. Svítidla do koupelny volíme spíše v teplejší barvě světla (chromatičnosti), aby pokožka vypadala co nejpřirozeněji.

IP krytí svítidel

Přítomnost vody a vzdušné vlhkosti v koupelně klade na svítidla nárok v podobě krytí IP. Krytí poskytuje svítidlům ochranu před vniknutím pevných předmětů, prachu a vody. Stupně ochrany vůči vodě označuje druhé číslo v kódu IP, např. IP43. Obecně platí že, čím vyšší číslo je, tím vyšší je stupeň ochrany.