Používáme cookies

Záznamy cookies nám pomáhají zlepšovat naše stránky. Využíváme je také k analytice a cílené reklamě. Podrobnější informace najdete na straně zásady ochrany osobních údajů.

sortiment výrobků
na stránkách výrobce
sortiment výrobků
na stránkách výrobce
 title-image-article

"Kvalitní světelných design dokáže proměnit prostor."

Otázka kvalitního architektonického osvětlení je stěžejní především proto, abychom se v interiéru cítili komfortně a příjemně. O tom, jak takové osvětlení vypadá a jaké jsou aktuální trendy, jsme si povídaly se Sárou Maletičovou.

„Když se nad tím zamyslíte, tak zrak představuje jeden z nejdůležitějších smyslů, pomocí kterého vnímáme prostor okolo sebe a to, jak se v něm cítíme. Ve chvíli, kdy osvětlení nevěnujeme dostatečnou pozornost nebo zvolíme nesprávné technické parametry, tak byť investujeme do luxusních povrchů a krásných věcí, dokážeme špatným osvětlením daný prostor úplně znehodnotit,“ otevírá téma Sára Maletičová: „Nebudete se v něm cítit dobře, může na vás působit neosobně nebo se v něm budete cítit brzy unavení. A pokud zvolíte špatnou barvu světla, tak potlačíte to, co světlo dokáže v každém interiéru dovést k dokonalosti.“

Perfektně osvětlený prostor

Světlo je v každé realizaci zásadním prvkem. Často se však stává, že klienti i odborná veřejnost světelný design prostoru řeší až na konec. Přitom existují specialisté, kteří se světlu věnují s vášní a maximální odborností a dokáží navrhnout vhodné osvětlení pro jakýkoli prostor. Firma Delta Light se intenzivně zabývá technologiemi a designem svítidel již 30 let. Specializuje se na architektonické osvětlení s minimalistickým designem, jež si klade za cíl perfektně osvětlit prostor.

Technologie a tvarové možnosti

Zmíněné technologie hrají v architektonickém osvětlení hlavní roli. „Díky LED diodám se všechno zmenšuje a dají se vyrábět tvary svítidel, které dříve nebyly možné s jakýmkoli jiným zdrojem. Jasným směrem jsou v současnosti různé amorfní tvary,“ zmiňuje Maletičová a dodává, že Delta Light má pro letošní rok ve svém portfoliu řadu tvarově i technologicky zajímavých novinek.

Jednou z nich jsou třeba hi-tech reflektory Fragma s dálkovým ovládáním přes telefon, díky kterému lze libovolně měnit úhel vyzařování svítidel. Reflektory je tak možné variabilně přizpůsobit potřebám daného prostoru. Vhodné jsou zejména do prostor vyžadujících čas od času změnu parametrů osvětlení, jako jsou například umělecké galerie nebo autosalony, ve kterých se pravidelně mění exponáty i jejich umístění.

Kolekce subtilních hliníkových linií Lass-Oh! představuje závěsná svítidla elegantně plující prostorem. LED moduly ukryté v kruhových profilech minimalizují oslnění a maximalizují komfort pro oči. Díky vysoké variabilitě modulů kolekce umožňuje vytvářet unikátní tvary svítidel.

Světla na „kliknutí“

Magnetické světelné profily Magnetic Curves nově disponují oblými liniemi pod úhly 90° a 135°. V kombinaci s širokou škálou světelných modulů umožňujících rozlišovat složky přímého, nepřímého, rozptýleného či bodového osvětlení, můžete dostat nepřeberné množství variant, jak osvětlit interiér. Veškeré profily se vyrábějí na míru podle potřeb daného prostoru.

„Magnetický systém navíc člověku umožňuje nebýt vázán umístěním světelného modulu. Je to „klik-klak“ systém, takže když si řeknete, že zrovna potřebujete svítit jinam, prostě modul vezmete a přesunete ho.“ uzavírá Sára Maletičová výčet technologických novinek svítidlem Magnetic Curves.

Organická svítidla

A jaké jsou současné trendy na poli architektonického osvětlení? Odpověď je jednoznačná: „Čím dál tím častěji se objevují teplé přírodní odstíny – především bronzové a zlaté barvy. Co se týče tvarů, tak pokud se podíváte na stávající kolekce, uvidíte hlavně kulaté, oblé, a organické tvary, které ovšem v ničem neubírají svítidlům na jejich minimalismu.“ Kvalitu designu svítidel Delta Light mimo jiné potvrzují ocenění, jichž je společnost mnohonásobným držitelem.

Světlařská bible

Pravidelně každé dva roky vydává Delta Light objemný katalog s příznačným názvem The Lighting Bible obsahující veškeré kolekce svítidel. Sára Maletičová k tomu dodává: „Je to opravdu taková naše bible. Myslím si, že katalog nám i v dnešní době internetu usnadňuje práci a mají ho rádi architekti i klienti. Obsahuje fotky z realizovaných interiérů a často se nám stane, že klienti mají založené stránky navíc, protože je na fotce zaujal nějaký předmět nebo detail. Pomocí fotografií si lze velice snadno představit, jak světla fungují a co dokáže správně zvolené světlo v interiéru vytvořit.“ Pro odbornou veřejnost jsou navíc v katalogu k dispozici veškeré technické informace ke každému svítidlu.

Sára Maletičová uzavírá náš rozhovor slovy: „Samostatný obor světelného designu, který, ač tak není vnímán, je velmi důležitý jak v interiéru, tak v exteriéru. Je nedílnou součástí práce architektů a interiérových designérů, ale týká se i široké veřejnosti. Pro nás je světelný design ani ne tak samotný tvar svítidla, jako spíše technologie, díky které Delta Light udává směr na světovém poli architektonického osvětlení.“