Používáme cookies

Záznamy cookies nám pomáhají zlepšovat naše stránky. Využíváme je také k analytice a cílené reklamě. Podrobnější informace najdete na straně zásady ochrany osobních údajů.

sortiment výrobků
na stránkách výrobce
sortiment výrobků
na stránkách výrobce
 title-image-article

Svítidla, která rozpoznají přítomnost lidí, taková je budoucnost osvětlení

Výrobce architektonického osvětlení dominuje na trhu světelného designu díky snadno rozpoznatelným jednoduchým liniím. Společnost představuje minimalistický světelný design s důrazem na nové technologie a funkčnost jak v interiérovém, tak v exteriérovém osvětlení.

Jak společnost Delta Light vznikla?

Delta Light začínala jako rodinný lokální podnik, který v roce 1989 založil Paul Ameloot v Belgii. Postupně vyrostl v celosvětového výrobce, který působí na trhu více než 30 let. Za dobu svého působení expandoval do dalších 50 zemí a založil pobočky i mimo Belgii. Zastoupení značky dnes najdete například v Německu, Švýcarsku, ve Velké Británii a již více než 15 let také v České republice. Společnost přináší na trh inovativní světelný design a je po celém světě uznávaným leaderem architektonického osvětlení, které je oblíbené nejen pro minimalistický vzhled, ale také funkčnost a nové technologie, eleganci a minimalistický vzhled.

Jaká je filozofie této značky?

Klademe důraz na vývoj technologických inovací a minimalismus. Pravidelně spolupracujeme s uznávanými designéry a studii na tvorbě svých svítidel, se kterými objevujeme nové designy, materiály a technologie. Proto jsou výrobky Delta Light snadno rozpoznatelné a udávají trendy v osvětlení.

Dostatek světla na pracovišti je jedním z nejdůležitějších faktorů pro výkon zaměstnanců. Co všechno dokáže světlo ovlivnit?

Vývojem civilizace se zvyšuje objem práce, který člověk vykonává ve vnitřních prostorech, a mění se jeho charakter z manuální na duševní. Proto vzrůstá i objem zrakových podnětů na úkor zbylých smyslů. Uvádí se, že člověk vnímá přes 90 % informací zrakem. A pro zrakový vjem musíme mít vyhovující osvětlení. Výzkum zraku navíc v posledních letech objevil další souvislosti mezi světlem a biologickými pochody v našem těle. Neméně důležitým aspektem je i psychologický vliv světla.

Podle čeho správně vybírat osvětlení do kanceláře? Na co si dát pozor?

Osvětlení jakéhokoliv vnitřního prostoru je vždy komplexním řešením, které ovlivňuje mnoho faktorů. Nejdůležitějšími jsou – zvolená osvětlovací soustava, použité materiály v interiéru, jejich barva a odrazné vlastnosti, tvar a rozměry prostoru.

Jak se díváte na předpisy, které definují požadavky na parametry osvětlení?

Dne 1.6.2022 nabyla platnost poslední změna normy ČSN EN 12464-1 „Světlo a osvětlení-Osvětlení pracovišť Část 1: Vnitřní pracoviště“, která přináší podstatné změny v požadovaných parametrech osvětlení. Zejména co se týče zavedení požadavků na zvýšení zrakové pohody pro uživatele. Jsou to zejména osvětlenost stěn a stropu ale hlavně válcová osvětlenost. Je to parametr, který nám říká nejenom kolik světla na dané ploše máme, ale kolik a z kterého směru nám na tuto plochu dopadne. Z našeho pohledu je to správný směr a vnímám to pozitivně.

Kam směřuje trend osvětlení v kancelářích?

Nové technologie zejména v LED světelných zdrojích, změny ve filozofii regulace, kde již není prioritou pouze úspora elektrické energie, ale začínají prosazovat i humánní hlediska, nové předpisy, to vše posouvá výš úroveň osvětlení v kancelářích.

Nové světelné systémy přináší prvky, které jsou schopny pozitivně působit na akustiku prostoru. Můžete tento koncept čtenářům přiblížit?

Snaha o zvýšení univerzálnosti systému zabezpečujících provozní parametry vnitřních pracovišť zde byla vždy. V minulosti to byly zejména pokusy vzájemně kombinovat vzduchotechnická zařízení se svítidly. Ne vždy to byl zdařilý výsledek, zejména s ohledem na znečištění optických částí svítidel proudícím vzduchem. V současnosti se objevuje hodně návrhů, jak sjednotit akustická a světelná zařízení. Umožnil to rozvoj LED zdrojů, které mají malé rozměry a zejména nízkou provozní teplotu. Výrobci nabízejí svítidla, která mají části s definovanými akustickými parametry a výrobci akustiky se zase snaží integrovat do jejich zařízení svítidla. Výjimkou v tomto směru není ani naše společnost, která ve spolupráci se studiem UNStudio vyvinula systém Soliscape

Kolekce Soliscape je precizní ukázkou svítidel budoucnosti. Je to inteligentní systém osvětlení se speciálními senzory, které se učí, přizpůsobují a reagují na každodenní činnost lidí. Svítidla jsou ovladatelná hlasem, rozpoznají přítomnost lidí, snímají teplotu, vlhkost i intenzitu světla. Cílem této technologie je zlepšit pracovní prostředí a propojit ji s jakýmkoli systémem správy budov.

Na jakých projektech v oblasti komerční sféry současně pracujete?

Ve spolupráci s rozličnými architektonickými studii jsme realizovali mnoho komorních i velkých kancelářských projektů, jako například estonský startup Pipedrive Prague - Studio Perspektiv, Czechoslovak Models Office Prague  - Machar & Teichman architects, kanceláře Adastra Group, které navrhlo studio Holub architekti a jejich projekt se stal vítězem Kanceláře roku v kategorii IT. Ve spolupráci s architekty z Progres atelier právě realizujeme další fázi kanceláří pro společnost AON na Václavském náměstí.

Věnujeme se však i jiným komerčním projektům, zmíním třeba dlouholetou spolupráci s řetězcem saunových světů Saunia a architektem Mojmírem Ranným. Poslední z našich společných realizací byla jejich pobočka v hotelu Thermal v Karlových Varech.

Jaké další služby kromě prodeje osvětlení nabízíte?

S oblibou říkáme, že nejsme pouze prodejci osvětlení. Naše přidaná hodnota je právě v odborných znalostech a v servisu, který klientům poskytujeme. Osvětlení v kancelářských prostorech vždy řešíme tak, aby splňovalo estetické podmínky architektů, ale zároveň musí splňovat i potřebné parametry, aby bylo prostředí příjemné k vykonávání náročné zrakové činnosti. Samozřejmostí našich služeb je také servis, který se svítidel týká.

Kam Delta Light směřuje a kde se bude budoucnost světel ubírat?

Snažíme se udávat celosvětové trendy, kterými jsou minimalizace rozměrů svítidel, které ovšem nejsou na úkor kvalitních technických vlastností a výkonu svítidel. Zároveň se minimalistické rozměry a tvary stále častěji doplňují teplejšími povrchovými barvami, jako jsou matná zlatá a bronzová. Přestože Delta Light k výrobě svých svítidel využívá nejčastěji hliník, v poslední kolekci jsme představili i novou řadu svítidel Onoo v kombinaci s teplejším materiálem, a to opálovým sklem.