Používáme cookies

Záznamy cookies nám pomáhají zlepšovat naše stránky. Využíváme je také k analytice a cílené reklamě. Podrobnější informace najdete na straně zásady ochrany osobních údajů.

sortiment výrobků
na stránkách výrobce
sortiment výrobků
na stránkách výrobce
 title-image-article

OSVĚTLENÍ V DOMÁCÍ SAUNĚ I V SAUNOVÉM SVĚTĚ SAUNIA

Pokud někdo v Česku rozumí světlu a architektuře, je to Eugen Maletič. Je zakladatelem Delta Light Czech, přednáší na vysoké škole a se svým týmem vytvořil světelný koncept pro síť saun Saunia. Kdo jiný by měl být součástí knihy „SAUNA: průvodce světem horkých interiérů“, která se věnuje fenoménu saunování, a kterou vydalo nakladatelství Archizoom.

Pro knihu poskytl rozhovor o saunách a vhodném osvětlení, stejně jako o rozsáhlém projektu saunového světa Saunia.

Jak začala vaše práce na světelném projektu Saunii?

Myšlenka investorů téhle sítě saun nám připadala dobrá. To, že sauny „posadili“ do nákupních center na střechu, kam si člověk ve večerních hodinách přijede autem na volné parkoviště nebo dorazí tramvají, saunuje se a poté odjede zase domů, je výborné. Naše komunikace u tohoto projektu vznikla tak, že nás navštívil investor s architektem a vyslovil přání, zda máme svítidla do sauny. A já byl v rozpacích, pokrčil jsem rameny a říkám: my nemáme speciální svítidla do sauny. To, že řešili prostor saun jako celek, jsem nevěděl, a tak si to u nás prohlédli, poděkovali a odešli. A realizovali první saunu ve Stodůlkách. Bez nás.

To nezní jako úplně slibný zážitek

S první realizací ale nebyli investoři spokojeni, a tak změnili architekta. Vybrali si Mojmíra Ranného, se kterým dlouhodobě spolupracujeme. A Mojmír je architekt, který nezná překážky, takže začal celý prostor včetně osvětlení řešit z hlediska designu. A já říkám: hele, stop.Takhle prostě ne. Celý prostor se saunami musí fungovat tak, aby se v něm lidi cítili dobře. Jsou tam relaxační zóny, samotné sauny a spousta dalších prostor, jako bazény, venkovní zahrady, občerstvení, sprchy, šatny... Proto jsme společně navrhli takové řešení osvětlení, které navodí tu správnou atmosféru pro daný prostor. A investor se na to podíval, porovnal návrh s předchozím a zeptal se, proč má zaplatit za světlo třikrát víc.

Jak jste ho přesvědčili, že má mít třikrát dražší světla do sauny, než původně předpokládal?

Argumentoval jsem tím, že to není jenom o kvalitě světel, ale hlavně o tom, jaký vytvoříme výsledek. Řešení interiéru, použité materiály, povrchy a světelné řešení musí společně vytvořit intimní, a přitom bezpečné prostředí. To se dá docílit jedině dramatickým světlem, tvořeným mnoha malými svítidly. Je jasné, že toto řešení bude vždy dražší než volba plošného, celkového osvětlení. To ale není schopno vyvolat emoce. Pro údržbu a úklid(mimo otevírací dobu) je tam samozřejmě pracovní osvětlení, které splňuje veškeré požadavky norem. Na předvedení jsme si u nás v Nuslích postavili mock-up sauny, udělali jsme sprchu a kus chodby, abychom mohli naše řešení ukázat.Úmyslně jsme volili sprchu. Úplně na začátku Saunie byly sprchy společné a otevřené, takže šlo o to vytvořit osvětlení tak, aby měl sprchující možnost volby, jak moc má být viděn. Byla to ukázka toho, že každý prostor si vyžaduje specifické řešení osvětlení. Nabídli jsme také komplexní podporu od návrhu osvětlení a systému digitálního ovládání, přes technickou podporu projektantů, dozor při realizaci až po záruční a pozáruční servis. Věděli jsme, že se síť Saunia bude rozvíjet, a chtěli jsme s klientem jít dál. Dnes je u nás určený člověk, který přesně ví, co se má v sauně tohoto řetězce z hlediska světla dělat a jak to má dělat. Na straně investora se během let mění projektanti, dodavatelé, vlastně všechno…

Jak pracovat s barvami materiálů a světlem v sauně?

Index podání barev by tam měl být někde kolem devadesátky. V saunách se používá přírodní dřevo, které má nějakou strukturu, a v momentě, kdy v sauně není správné podání barev, tak dřevo vypadá špatně. V barevném podání jde o to posílit kombinaci pozitivních vjemů, to znamená maximálně podpořit vnímání barev. A dřevo samozřejmě teplým světlem získá také teplejší nádech a bude vypadat světle a podpoří dojem z prostoru sauny.

To jsme pořád v potírně. Pojďme teď ven za světlem.

Ano, v potírně je víceméně daný jeden účel a žádná jiná činnost se tam nekoná. Navíc tam člověk není dlouho a koncentruje se na úplně něco jiného. Podle mne je mnohem důležitější to, co je kolem a mimo samotnou saunu. V sauně jsme těch 10 až 15 minut, zatímco venku půl až tři čtvrtě hodiny. Odpočívám a čas, který trávím mimo saunu, je mnohem delší a pro mě vpodstatě důležitější. A tady je potřeba rozlišit, jak má prostor fungovat u veřejné sauny a jak u soukromé. I když základní principy jsou zhruba stejné, u veřejných saun klademe z hlediska osvětlení velký důraz na intimitu, protože se tady potkáváme s cizími lidmi.

Doplním, že nejen s cizími lidmi, ale i s opačným pohlavím.

Samozřejmě, když vyjdete ze sauny, tak byste rozhodně neměl dostat pecku do očí od nějakého ostrého světla, které vás oslní. Proto důležitou část veřejné sauny tvoří chodba. Nám se v podstatě osvědčilo z té chodby učinit jenom komunikaci. Vy nemáte ten prostor jakkoliv vnímat, není pro vás důležitý, máte jím pouze bezpečně projít.

Takže světelné zdroje umístíte pod lavice?

Můžete je umístit na zeď, ale tam většinou překáží. Když  dáte světla pod lavice, docílíte toho, že se člověk orientuje v tom, kde jsou jednotlivé stupně, nezakopne o hranu atd. A zároveň se zachová intimita prostoru. V sauně je prvořadý požadavek bezpečnosti. Ale stejně tak důležitá je intimita. Prostě tady nechcete být jako na pódiu osvětlený reflektory. Takže při návrhu světla balancujete mezi hlediskem bezpečnosti a intimitou.

Jak si u osvětlovacích zdrojů poradíte s teplem, ve kterém svítí?

Samozřejmě musíte zvolit světla uzpůsobená na to, aby fungovala v teplotách až kolem 100 stupňů. To LED diody obecně zvládají, protože jejich provozní teplota je někde kolem 75 °C. A na čipu, pokud není úplně dobře chlazený, mají klidně 100 °C. Vlastnímu čipu tedy teplo nevadí, ale zbytek svítidla by měl být uzpůsobený na tyto vysoké teploty. Takže je lepší použít LED pásky nebo klastry, které jsou lépe chlazené, a zabudovat je do saunového sezení nebo je schovat někde za obložení. A je důležité chladit zdroje napětí.

Jak je to s intenzitou světla v sauně?

Tady jsme na hodně nízkých intenzitách, řádově v desítkách luxů. Doporučuji světlené zdroje s nízkou teplotou chromatičnosti, to znamená třeba 2200, 2500 kelvinů. Hodnota 3000 kelvinů, tzn. teple bílá, je už moc. Zároveň se ale musíme vyvarovat úplného osvětlení. Tedy pokud v sauně zavřete oči a otevřete je, nevidíte přímé světelné zdroje. A pokud se o to člověk pokusí, tak ať si ta světla najde, ale neměl by je vidět z přirozené polohy. Potom máte správně nasvětlenou saunu.

V sauně nevidíte světlo?

Ano, nevidíte světlo. Světlo v sauně nemá být vidět. Máte mít osvětlený prostor tak, abyste se cítili dobře a bezpečně.

Jak to vypadá v odpočívárně?

Odpočívárna má jinou funkci. Naše myšlenka byla vytvořit relaxační prostor, kde je třeba více světla než v sauně, ale pořád se snažíme o intimitu, kterou zvyšujeme dramatickým osvětlením. Používáme třeba nástěnná svítidla, která vytváří světelný efekt a kresbu na zdech. Nebo podlahová svítidla, která vytvářejí světelné zóny a tím oddělují jednotlivé části prostoru. Naše řešení je flexibilní a umožňuje přizpůsobit intenzitu osvětlení podle aktuální potřeby.

 

A co další prostory, jako jsou bazén nebo venkovní zahrady?

 V bazénech je důležité mít dostatečné osvětlení, které zajišťuje bezpečnost, ale zároveň nesmí být příliš ostré, aby nenarušovalo atmosféru relaxace. Používáme podvodní svítidla, která vytvářejí příjemnou a klidnou atmosféru. V zahradách se snažíme o co nejpřirozenější osvětlení, které navozuje pocit pohody a relaxace. Používáme svítidla, která imitují měsíční světlo, a vytváříme světelné efekty, které zdůrazňují krásu zahrady.

 

Jak řešíte osvětlení v šatnách a sprchách?

V šatnách a sprchách je důležité mít dostatečné osvětlení, které zajišťuje bezpečnost a komfort. Používáme svítidla s vysokým indexem podání barev, která zajišťují věrné podání barev a umožňují komfortní používání těchto prostor. Ve sprchách používáme vodotěsná svítidla, která jsou odolná proti vlhkosti a zajišťují bezpečnost. A v šatnách používáme svítidla, která vytvářejí příjemnou a komfortní atmosféru.